Cookie- och Sekretesspolicy

Nikon 1 V1

Vad gäller såväl namn som sensorformat, design och kameratyp har Nikon torkat tavlan helt ren och påbörjat ett nytt kamerasystem från grunden.

  • 04.11.2011

Så fick vi äntligen Nikons version av en spegellös systemkamera, och för en gångs skull stämde ryktena. Det nya kamerasystemet fick inte någon APS-C-sensor som en spegelreflexkamera. I stället är den utrustad med en cmos-sensor i det helt nyutvecklade formatet 13,2 x 8,8 mm, som Nikon kallar för CX. Sensorytan är bara hälften så stor som Micro Four Thirds men ändå betydligt större än Pentax nya Q-system. Nikons nya 1-system har med andra ord en sensor som är mindre än hälften så stor som den APS-C-sensor som sitter i den billigaste spegelreflexen från Nikon, D3100. Det har gett möjlighet att göra såväl kameran som objektiven mer kompakta. Samtidigt är den lilla sensorn ändå en osäkerhetsfaktor vad gäller bildkvaliteten, eftersom de enskilda pixlarna är så små. Så snart vi var färdiga med att njuta av V1:ans eleganta design och finish, som klart överträffar de flesta av Nikons spegelreflexkameror, började vi därför titta närmare på bildkvaliteten med farhågor.
Låt oss från början slå fast att Nikon inte har lyckats upphäva naturlagarna. Den lilla sensorn med den förhållandevis beskedliga upplösningen på 10,0 megapixlar klarar sig bra. V1 ställdes dock fullständigt mot väggen när vi jämförde den med Sony Alpha NEX-C3, som är både mindre, lättare och billigare och har högre upplösning med sin APS-C-sensor. Hur det ska gå mot Alpha NEX-7, som väger lika mycket, är lika stor och kostar lika mycket som V1, men som har hela 24,0 megapixlar på sin över dubbelt så stora sensor, får tiden utvisa.

Betyg: 83%

Läs mer
Läs HELA artikeln i Digital Foto För Alla nr 16 som finns i butik nu.

BESTÄLL DIGITAL FOTO FÖR ALLA

Tillgång till allt

Beställ Bonnier Digital Foto och få fri tillgång till Prylguiden, Fördelszonen, ditt eget fotoalbum och hundratals fotokurser.
Beställ Bonnier Digital Foto

Läs mera om

Årets bästa erbjudande!

Få 2 nummer av Digital FOTO + Bluetooth-hörlurar. Du sparar 713,80 kronor och får tillgång till en uppsjö av extra online-förmåner.

Årets bästa erbjudande!

> Beställ här

Fördelszonen!


Nu får alla våra läsare tillgång till exklusiva videor, smarta tips, kurser, program och testbilder samlade i vår splitternya Fördelszon.
Besök Fördelszonen

Gratis nyhetsbrev

Skriv in e-postadress och klicka på "Beställ":

Allt om Nikon

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Besök Fördelszonen

Nya online-förmåner bestående av videor, ...

GoPro HERO4 kamera

Vad är en GoPro kamera? Är de vattentäta? Kan ...

Se alla PLUS-fördelar

Beställ Digital Foto för alla och få tillgång ...

Bli vän med Digital Foto för alla på Facebook

Bli vän med Nordens största fototidning. Var ...

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Bonnier DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss