Cookie- och Sekretesspolicy

Koreansk kamp mot damm

I likhet med de japanska elektronikgiganterna Sony och Pana sonic vill koreanska Samsung även tillverka systemkameror. Deras senaste modell heter GX-20. Den har 14,5 megapixlar, och kamerahuset är ovanligt välskyddat mot damm och vatten.

  • 21.05.2008

Hjärtat i GX-20 är en ny bildsensor, som har utvecklats i nära samarbete med Pentax under de senaste åren. Och om man bortser från utseendet är kameran i mångt och mycket en Pentax K20 D. Den bildalstrande elektroniken är dock till viss del Samsungs egen. Den nya bildsensorn ska bland annat förbruka mindre ström och ge mindre brus än tidigare.

Samsung har lagt stor vikt vid att varken vatten eller damm ska kunna tränga in i huset. Kamerahuset har tätningar mot damm på hela 72 ställen, t.ex. runt utlösarknappen och navigeringsknappen. Om mikrosko piska dammkorn trots detta skulle lyckas ta sig in i huset är bildsensorn dubbelt skyddad mot damm genom sin specialbehandlade yta där dammet inte får fäste samt en vibrationsmekanism som skakar bort partiklarna.

Kameran har optisk bildstabilisering, där bildsensorn rör sig för att motverka handens skakningar. Funktionen High Dynamic Range ger fler detaljer i helt ljusa och helt mörka områden i en bild.

Råformat på direkten

Precis som hos Pentax finns en särskild knapp med vilken man snabbt kan välja att fotografera i råformat i stället för jpeg, utan att behöva gå in i kameramenyn. Råbilderna sparas i det standardiserade dng-formatet, så att man direkt kan redigera dem i Elements. Samsung GX- 20 säljs i ett paket med ett objektiv på 18–55 mm för 12 998 kronor.

Samsung GX-20

Tillgång till allt

Beställ Bonnier Digital Foto och få fri tillgång till Prylguiden, Fördelszonen, ditt eget fotoalbum och hundratals fotokurser.
Beställ Bonnier Digital Foto

Årets bästa erbjudande!

Få 2 nummer av Digital FOTO + Bluetooth-hörlurar. Du sparar 713,80 kronor och får tillgång till en uppsjö av extra online-förmåner.

Årets bästa erbjudande!

> Beställ här

Fördelszonen!


Nu får alla våra läsare tillgång till exklusiva videor, smarta tips, kurser, program och testbilder samlade i vår splitternya Fördelszon.
Besök Fördelszonen

Gratis nyhetsbrev

Skriv in e-postadress och klicka på "Beställ":

Allt om Nikon

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Besök Fördelszonen

Nya online-förmåner bestående av videor, ...

GoPro HERO4 kamera

Vad är en GoPro kamera? Är de vattentäta? Kan ...

Se alla PLUS-fördelar

Beställ Digital Foto för alla och få tillgång ...

Bli vän med Digital Foto för alla på Facebook

Bli vän med Nordens största fototidning. Var ...

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Bonnier DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss