Cookie- och Sekretesspolicy
Canon EOS-1D Mark IV

Ekstrem ISO till OS-fotograferna

Sportfotografer från hela världen samlas i Vancouver i mitten av februari för att bevaka vinter-OS, och de kommer att arbeta med nya kameror. Både Canon och Nikon har nämligen lanserat nya prosmodeller där ISO går att skruva upp till rekordhöga 102400.

  • 17.12.2009

Det var inte någon tillfällighet att Canon och Nikon lanserade nya modeller för sportfotogra-fer under samma oktobervecka. Vinter-OS är nämligen inte långt borta, och tillverkarna vill förse pressen med den senaste utrustningen inför det stora arrangemanget. Och timingen är inte det enda som förenar de båda ärkerivalerna. Både Canon EOS-1D Mark IV och Nikon D3S har nämligen en högsta känslighet på imponerande ISO 102400, så att bilderna blir skarpa även om ljuset skulle slockna i skridskoarenan. Canon och Nikon konkurrerar inte heller med priset. Bara 1310 kronor skiljer modellerna. EOS-1D Mark IV kostar 57300 kronor, medan D3S ligger på 55990 kronor. Canons modell har en bildsensor i storleken APS-H, vilket ger en brännviddsförlängning på 1,3x. Upplösningen är på 16,0 megapixlar, och man kan ta tio bilder per sekund.

Fler fokuspunkter

Canon har arbetat intensivt med autofokussystemet, eftersom vissa användare hade problem med skärpan på förgångaren Mark III och var tvungna att skicka den på service för att få optimal funktionalitet. Nu fi nns det 45 fokus-punkter, varav 39 är snabba och ljuskänsliga korssensorer. Detta är avsett att göra det lät-tare att ta skarpa bilder. Man kan spela in video i Full HD med 1920 x 1080 pixlar.D3S från Nikon har fullformatssensor i det egna FX-formatet. Upplösningen är 12,1 megapixlar, alltså något lägre än hos Canon. Bilderna kan beskäras vid fotograferingen, så att utsnittet motsvarar APS-C-format med en brännvidds-förlängning på 1,5x. Upplösningen blir då bara 5,1 megapixlar. I fullformatsläget kan man ta nio bilder per sekund, medan hastigheten i det beskurna formatet är 11 bilder per sekund. Nikons kamera har 51 autofokuspunkter, varav 15 är korssensorer. Videoinspelning görs i HD-format med 1280 x 720 pixlar.

Tillgång till allt

Beställ Bonnier Digital Foto och få fri tillgång till Prylguiden, Fördelszonen, ditt eget fotoalbum och hundratals fotokurser.
Beställ Bonnier Digital Foto

Årets bästa erbjudande!

Få 2 nummer av Digital FOTO + Bluetooth-hörlurar. Du sparar 713,80 kronor och får tillgång till en uppsjö av extra online-förmåner.

Årets bästa erbjudande!

> Beställ här

Fördelszonen!


Nu får alla våra läsare tillgång till exklusiva videor, smarta tips, kurser, program och testbilder samlade i vår splitternya Fördelszon.
Besök Fördelszonen

Gratis nyhetsbrev

Skriv in e-postadress och klicka på "Beställ":

Allt om Nikon

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Besök Fördelszonen

Nya online-förmåner bestående av videor, ...

GoPro HERO4 kamera

Vad är en GoPro kamera? Är de vattentäta? Kan ...

Se alla PLUS-fördelar

Beställ Digital Foto för alla och få tillgång ...

Bli vän med Digital Foto för alla på Facebook

Bli vän med Nordens största fototidning. Var ...

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Bonnier DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss