Cookie- och Sekretesspolicy

Canon IXUS 300 HS

Med denna modell FIRAR DEN DIGITALA IXUS-SERIEN TIOÅRSJUBILEUM. Ixus 300 HS har manuella funktioner och HD-video i Super Slow Motion, och objektivet är mycket ljusstarkt. Har kameran verkligen inga svaga punkter? Svaret får du här.

  • 19.08.2010

Canons Ixus-serie var den första kameraserien som blev populär bland folk som prioriterade en snygg och kompakt design samt god användarvänlighet framför klassiska fotofunktioner som manuella inställningar och kraftig zoom. Denna digitala produktfamilj har just fyllt tio år, och jubileumsmodellen Ixus 300 HS har en del överraskande funktioner som är nya för serien. Kameran är dock rätt konservativ när det gäller upplösning och zoom. Den har 10,0 mega-pixlar och 3,8x optisk zoom, motsvarande 28–105 mm. Här hade vi gärna sett att kameran hade 5x zoom. Många av konkurrenterna har dessutom en vidvinkel på 24 mm, och även det hade vi gärna sett här.

Dubbelt så ljusstark

Kameran har F2.0 som största bländare. Här släpps dubbelt så mycket ljus in till bildsensorn som vid konkurrenternas bländare F2.8, och det betyder att man ofta kan fotografera i svagt ljus utan att använda blixten. Den inbyggda blixten klarar sig dock utmärkt, och särskilt funktionen Smart Flash Exposure gör att man kan undvika över-exponerade bilder, även när avståndet mellan motivet och kameran är mycket litet. Ixus 300 HS kan ta åtta bilder i sekunden, men då är upplösningen bara 2,5 megapixlar. Om man vill fotografera vid maximal upplösning sjunker hastigheten till 3,7 bilder per sekund. Som första Ixus-kamera har 300 HS både tidsautomatik och bländarautomatik. Bland de 22 motivprogrammen finns roliga alternativ som fisheye med förvrängda proportioner, samt miniatyr, ett program där man kan fotografera landskap och få skärpa endast i mitten. Med Smart Shutter kan man aktivera självutlösaren med ett leende eller en vinkning, och om man aktiverar ansiktssökningen kan kameran känna igen upp till 35 ansikten i samma motiv. Bildkvaliteten står i en klass för sig. Speciellt skärpan och detaljåtergivningen är imponerande fina, och det beror förmodligen dels på att Canon har satsat på en bildsensor av cmos-typ, dels på att man har hållit igen på upplösningen.

Läs resten av artikeln i DIGITAL FOTO för alla nr 12/2010

Tillgång till allt

Beställ Bonnier Digital Foto och få fri tillgång till Prylguiden, Fördelszonen, ditt eget fotoalbum och hundratals fotokurser.
Beställ Bonnier Digital Foto

Läs mera om

Årets bästa erbjudande!

Få 2 nummer av Digital FOTO + Bluetooth-hörlurar. Du sparar 713,80 kronor och får tillgång till en uppsjö av extra online-förmåner.

Årets bästa erbjudande!

> Beställ här

Fördelszonen!


Nu får alla våra läsare tillgång till exklusiva videor, smarta tips, kurser, program och testbilder samlade i vår splitternya Fördelszon.
Besök Fördelszonen

Gratis nyhetsbrev

Skriv in e-postadress och klicka på "Beställ":

Allt om Nikon

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Besök Fördelszonen

Nya online-förmåner bestående av videor, ...

GoPro HERO4 kamera

Vad är en GoPro kamera? Är de vattentäta? Kan ...

Se alla PLUS-fördelar

Beställ Digital Foto för alla och få tillgång ...

Bli vän med Digital Foto för alla på Facebook

Bli vän med Nordens största fototidning. Var ...

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Bonnier DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss