Cookie- och Sekretesspolicy

Så tjänar du pengar på dina bilder

Dina fina bilder behöver inte ligga och ha tråkigt på hårddisken. Här får du träffa en fotograf som säljer sina bilder på nätet, och vi ger dig receptet på framgång som stockfotograf.

  • 25.04.2012

Endast för prenumeranter

Ladda ned hela artikeln och läs mer om hur du tjänar pengar på dina bilder.

Två kronor. Så lite kan en bild kosta på någon av de många nätbaserade bildbyråerna. Det låter som slöseri med tid, men det finns fotografer som lever på att sälja bilder extremt billigt på nätet. Stock betyder arkiv, och ett stockfoto, eller på svenska byråbild, är en genrebild som förvaras i ett bildarkiv. Den kan användas i många olika sammanhang och säljs om och om igen. Då byråerna är internationella finns kunderna över hela världen. De bästa stockfotograferna säljer över 100 000 bilder om året.

Det kräver ingen examen från någon fotoutbildning. Oftast behöver du bara klara ett antagningsprov hos byrån, som visar att du har koll på grundläggande fototeknik.

Hur mycket kan man då tjäna på att sälja bilder? Det handlar i hög grad om motivation och hårt arbete. Man måste fotografera och ladda upp en hel del bilder till en byrå innan intäkten märks. För att lyckas måste du dessutom tänka kommersiellt, och dina bilder ska vara enkla men ändå ha starka budskap. Det gäller att skapa bilder som kan användas som effektivt blickfång i exempelvis reklam eller tidningar.

Tillgång till allt

Beställ Bonnier Digital Foto och få fri tillgång till Prylguiden, Fördelszonen, ditt eget fotoalbum och hundratals fotokurser.
Beställ Bonnier Digital Foto

Årets bästa erbjudande!

Få 2 nummer av Digital FOTO + Bluetooth-hörlurar. Du sparar 713,80 kronor och får tillgång till en uppsjö av extra online-förmåner.

Årets bästa erbjudande!

> Beställ här

Fördelszonen!


Nu får alla våra läsare tillgång till exklusiva videor, smarta tips, kurser, program och testbilder samlade i vår splitternya Fördelszon.
Besök Fördelszonen

Gratis nyhetsbrev

Skriv in e-postadress och klicka på "Beställ":

Allt om Nikon

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Besök Fördelszonen

Nya online-förmåner bestående av videor, ...

GoPro HERO4 kamera

Vad är en GoPro kamera? Är de vattentäta? Kan ...

Se alla PLUS-fördelar

Beställ Digital Foto för alla och få tillgång ...

Bli vän med Digital Foto för alla på Facebook

Bli vän med Nordens största fototidning. Var ...

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Bonnier DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss