Cookie- och Sekretesspolicy

Raw-skolan del 14: Deljusteringar

Dina justeringar i Elements, Photoshop och Lightroom gäller normalt hela bilden, men med några fiffiga metoder kan du justera färger och ljushet i utvalda områden. Här gör vi himlen mörkare och blåare, medan förgrunden blir ljusare.

  • 20.01.2015

Ladda ner filen här.

När det är stora kontraster i bilden slutar det ofta med att man får en alltför ljus himmel och en mörk förgrund, men om du har fotat i råformat kan du justera bägge var för sig i Elements, Photoshop och Lightroom och få en mycket bättre bild. Här gör vi den ljusa himlen mörkare och blåare, medan vi gör den mörka förgrunden ljusare

I råkonverterarna i Photoshop och Lightroom kan man använda en smart pensel som målar med en viss sorts justering, t.ex. en mörk exponering och kalla färger. Penseln kan till och med själv hitta övergångar i bilden så att vi inte så lätt träffar förgrunden när vi vill justera himlen. Elements har inte denna smarta pensel, men där kan man använda ett annat knep för att få samma resultat. Här får du se hur du gör i de tre olika programmen.

Tillgång till allt

Beställ Bonnier Digital Foto och få fri tillgång till Prylguiden, Fördelszonen, ditt eget fotoalbum och hundratals fotokurser.
Beställ Bonnier Digital Foto

Årets bästa erbjudande!

Få 2 nummer av Digital FOTO + Bluetooth-hörlurar. Du sparar 713,80 kronor och får tillgång till en uppsjö av extra online-förmåner.

Årets bästa erbjudande!

> Beställ här

Fördelszonen!


Nu får alla våra läsare tillgång till exklusiva videor, smarta tips, kurser, program och testbilder samlade i vår splitternya Fördelszon.
Besök Fördelszonen

Gratis nyhetsbrev

Skriv in e-postadress och klicka på "Beställ":

Allt om Nikon

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Besök Fördelszonen

Nya online-förmåner bestående av videor, ...

GoPro HERO4 kamera

Vad är en GoPro kamera? Är de vattentäta? Kan ...

Se alla PLUS-fördelar

Beställ Digital Foto för alla och få tillgång ...

Bli vän med Digital Foto för alla på Facebook

Bli vän med Nordens största fototidning. Var ...

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Bonnier DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss