Cookie- och Sekretesspolicy

Bättre färger och ljus

Med Photoshop har man utmärkta möjligheter att justera sina bilder så att ljushet och nyanser blir mitt i prick. här gör vi en djupdykning i några av de mer okända funktionerna, som kan lyfta dina bilder till nya höjder.

  • 05.07.2012

Ladda ner filen här.

Ladda ned hela artikeln och läs mer om hur du får bättre färger och ljus.

En av de största anledningarna till att proffsfotograferna använder Photoshop framför Elements är att det ger mycket bättre kontroll över färgerna. Här förbättrar vi i ett nafs färger och kontrast med funktionen Använd bild, där man kan blanda lager på olika sätt. Men först ska vi göra om bilden från RGB-format till Lab-färg.

Detaljer i ljus och skugga
Medan RGB består av de tre kanalerna rött, grönt och blått, har färgrymden Lab en kanal som definierar ljuset och två kanaler som definierar färgerna, och genom att lägga samman två lager i detta läge kan vi skapa kraftigare färger och kontrast utan att tappa detaljer i skuggor och högdagrar. Det går ut över vitbalansen i skugg­områdena, men det fixar vi med en fin metod, så att skuggorna blir varmare.

Därefter ökar vi den blå färgen, så att himmel och hav framträder ännu starkare, och vi ändrar en aning på ljuset i bilden, så att det syns ännu fler detaljer i både mörka och ljusa områden.

Tillgång till allt

Beställ Bonnier Digital Foto och få fri tillgång till Prylguiden, Fördelszonen, ditt eget fotoalbum och hundratals fotokurser.
Beställ Bonnier Digital Foto

Årets bästa erbjudande!

Få 2 nummer av Digital FOTO + Bluetooth-hörlurar. Du sparar 713,80 kronor och får tillgång till en uppsjö av extra online-förmåner.

Årets bästa erbjudande!

> Beställ här

Fördelszonen!


Nu får alla våra läsare tillgång till exklusiva videor, smarta tips, kurser, program och testbilder samlade i vår splitternya Fördelszon.
Besök Fördelszonen

Gratis nyhetsbrev

Skriv in e-postadress och klicka på "Beställ":

Allt om Nikon

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Besök Fördelszonen

Nya online-förmåner bestående av videor, ...

GoPro HERO4 kamera

Vad är en GoPro kamera? Är de vattentäta? Kan ...

Se alla PLUS-fördelar

Beställ Digital Foto för alla och få tillgång ...

Bli vän med Digital Foto för alla på Facebook

Bli vän med Nordens största fototidning. Var ...

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Bonnier DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss