Cookie- och Sekretesspolicy

Adobe Photoshop Lightroom 3

Dina råformatsbilder får ett nytt och bättre liv när du ger dem en behandling i den nya verkstan i lightroom. Funktioner för skärpa, brus och optiska fel har förbättrats, så att programmet nu har det mesta dina bilder kan tänkas behöva.

  • 08.09.2010

Det var bildkvaliteten som prio­riterades högst under utveck­lingen av Lightroom 3, och det var nödvändigt. Konkurrenter som Capture One gav nämligen skarpare råbilder, DxO Optics kunde korrigera objektivfel, och brusreduceringen var så in­effektiv att många köpta insticksprogram som Dfine. Alla dessa svagheter är nu borta. Först och främst har algoritmen som konverterar råfilerna blivit betydligt bättre. Det är som att torka bort ett tunt lager vaselin från objektivet när man uppdaterar till den nya meto­den, som kallas Process 2010. Adobe har valt att ta fram så många detaljer som möjligt ur råfilerna i stället för att ta bort alla spår av små korn. Det se­nare brukar ge ett onaturligt, plastigt utseende. Resultatet är en mycket bra bildkvalitet med utmärkt kantskärpa, och de pyt­tesmå kornen känns inte alls störande för ögat.

Fantastisk brusreducering

Programmet har nu fått brusre­ducering i världsklass. Det är förbluffande att se hur även väl­digt brusiga bilder tagna vid ISO 12800 rensas på färgbrus utan vidare justeringer. Ofta är standardinställningen allt man behöver. Även reduceringen av ljusbrus har blivit mycket bättre, och det har blivit lättare att ta bort fula ljuskorn samtidigt som kantskärpan bevaras. Vi konsta­rerar dessutom tacksamt att optiska fel som missteckning, kromatisk aberration och vin­jettering nu kan korrigeras via en enkel markering. De vanli­gaste objektiven från Canon, Nikon, Tamron och Sigma är förinställda, och fler kommer.

Läs resten av artikeln i DIGITAL FOTO för alla nr 13/2010

Tillgång till allt

Beställ Bonnier Digital Foto och få fri tillgång till Prylguiden, Fördelszonen, ditt eget fotoalbum och hundratals fotokurser.
Beställ Bonnier Digital Foto

Årets bästa erbjudande!

Få 2 nummer av Digital FOTO + Bluetooth-hörlurar. Du sparar 713,80 kronor och får tillgång till en uppsjö av extra online-förmåner.

Årets bästa erbjudande!

> Beställ här

Fördelszonen!


Nu får alla våra läsare tillgång till exklusiva videor, smarta tips, kurser, program och testbilder samlade i vår splitternya Fördelszon.
Besök Fördelszonen

Gratis nyhetsbrev

Skriv in e-postadress och klicka på "Beställ":

Allt om Nikon

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Besök Fördelszonen

Nya online-förmåner bestående av videor, ...

GoPro HERO4 kamera

Vad är en GoPro kamera? Är de vattentäta? Kan ...

Se alla PLUS-fördelar

Beställ Digital Foto för alla och få tillgång ...

Bli vän med Digital Foto för alla på Facebook

Bli vän med Nordens största fototidning. Var ...

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Bonnier DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss