Cookie- och Sekretesspolicy
Adobe Photoshop Lightroom 2

Adobe Photoshop Lightroom 2

Det tog inte lång tid för Adobe att anta utmaningen från Apples Aperture 2. Detta har resulterat i stora förbättringar och ett betydligt mer helgjutet program för fotografer. Men klarar version 2 att leva upp till våra höga förväntningar?

  • 02.10.2008

Enligt Adobe är Lightroom skräddarsytt för fotografer, och efter att ha jobbat med den nya versionen är vi övertygade. Version 2 av programmet innehåller många betydelsefulla nyheter och välbehövliga förbättringar.

Den mest uppseendeväckande nyheten är utan tvekan att man nu kan bildbehandla utvalda områden med Adjustment Brush. Man målar helt enkelt med en pensel på de områden som ska justeras, och bestämmer själv vilken typ av bildbehandling man vill utföra. Man kan till exempel justera kontrasten och färgmättnaden samt skärpa eller tona områden med en viss färg.

Adobe Photoshop Lightroom 2

Det är enkelt att få perfekta porträtt. Vi har gjort huden oskarp med ett negativt värde i Clarity samt gjort ögonen ljusare och läpparna kraftigare.

Och med funktionen Auto Mask kan man begränsa effekten till utvalda färgområden. Funktionen påminner lite om Färgersättningsverktyget och gör det lätt att ändra element som exempelvis en enfärgad dörr utan att resten av bilden påverkas. Det är också möjligt att bestämma storleken på penseln och ställa in om den ska ha en hård eller mjuk kant. Naturligtvis kan man även radera delar av masken.

Adjustment Brush fungerar riktigt bra i praktiken, till och med vid retuschering av porträtt. Den kräver dock lite mer tillvänjning än liknande funktioner i Photoshop.

Adobe Photoshop Lightroom 2

Programmet sorterar snabbt. Här visas bilder med nyckelordet Alsace som har minst tre stjärnor och är tagna vid ISO 200 med bländare F11.

Perfekt skärpa

Bildbehandlingen är helt ickedestruktiv, vilket innebär att man alltid kan gå tillbaka och finjustera. Här ligger Lightroom ett steg före konkurrenten Aperture, där man först måste skapa en bildfil att jobba med. Verktyget kan dock reagera lite långsamt när man jobbar med Auto Mask och håller på med flera justeringar samtidigt i en stor råfil.

Adobe Photoshop Lightroom 2

Med hjälp av funktionen Graduated Filter har vi snabbt dämpat exponeringen, tillfört en mörkblå färg och ökat färgmättnaden i himlen.

En annan välkommen nyhet är Graduated Filter, som fungerar precis som ett graduerat filter. Man kan alltså skapa en övertoning där man dämpar ljusheten, färgmättnaden eller kontrasten gradvis i delar av bilden.

Les hele artiklen i DIGITAL FOTO nr. 15/2008

Tillgång till allt

Beställ Bonnier Digital Foto och få fri tillgång till Prylguiden, Fördelszonen, ditt eget fotoalbum och hundratals fotokurser.
Beställ Bonnier Digital Foto

Läs mera om

Årets bästa erbjudande!

Få 2 nummer av Digital FOTO + Bluetooth-hörlurar. Du sparar 713,80 kronor och får tillgång till en uppsjö av extra online-förmåner.

Årets bästa erbjudande!

> Beställ här

Fördelszonen!


Nu får alla våra läsare tillgång till exklusiva videor, smarta tips, kurser, program och testbilder samlade i vår splitternya Fördelszon.
Besök Fördelszonen

Gratis nyhetsbrev

Skriv in e-postadress och klicka på "Beställ":

Allt om Nikon

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Besök Fördelszonen

Nya online-förmåner bestående av videor, ...

GoPro HERO4 kamera

Vad är en GoPro kamera? Är de vattentäta? Kan ...

Se alla PLUS-fördelar

Beställ Digital Foto för alla och få tillgång ...

Bli vän med Digital Foto för alla på Facebook

Bli vän med Nordens största fototidning. Var ...

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Bonnier DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss