Cookie- och Sekretesspolicy

Så tacklar du det hårda ljus

En fotografisk grundregel är att man ska undvika att fota när solen står högt på himlen, men nu har kamerorna blivit så bra, att det bara är att plåta på. Se hur du gör det bästa av dina motiv.

  • 20.07.2013

Ladda ner filen här.

Starkt solsken innebär att kontrasterna ökar markant i motiven, så att det är ett jättehopp mellan områden i skugga och de partier där solens strålar får fritt spelrum. Det är en utmaning för kameran, som inte får plats med hela spektrat. Därför kommer vissa områden att bli helt svarta eller helt vita på bilden när kamerans dynamiska omfång är inte lika stort som i motivet. Som tur är blir kamerorna hela tiden bättre på att få med de stora kontrasterna.

Franska DxO, som är kända för råprogrammet DxO Optics Pro, utför ständigt laboratorietester av kameramodeller där de också kollar det dynamiska omfånget. Spegelreflexkamerorna brukade ha ett dynamiskt omfång på runt 11 bländarsteg för några år sen, och i dag finns det modeller som kommer över 14 bländarsteg. Det innebär att de nu spänner över större kontraster.


Tillgång till allt

Beställ Bonnier Digital Foto och få fri tillgång till Prylguiden, Fördelszonen, ditt eget fotoalbum och hundratals fotokurser.
Beställ Bonnier Digital Foto

Årets bästa erbjudande!

Få 2 nummer av Digital FOTO + Bluetooth-hörlurar. Du sparar 713,80 kronor och får tillgång till en uppsjö av extra online-förmåner.

Årets bästa erbjudande!

> Beställ här

Fördelszonen!


Nu får alla våra läsare tillgång till exklusiva videor, smarta tips, kurser, program och testbilder samlade i vår splitternya Fördelszon.
Besök Fördelszonen

Gratis nyhetsbrev

Skriv in e-postadress och klicka på "Beställ":

Allt om Nikon

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Besök Fördelszonen

Nya online-förmåner bestående av videor, ...

GoPro HERO4 kamera

Vad är en GoPro kamera? Är de vattentäta? Kan ...

Se alla PLUS-fördelar

Beställ Digital Foto för alla och få tillgång ...

Bli vän med Digital Foto för alla på Facebook

Bli vän med Nordens största fototidning. Var ...

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Bonnier DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss