Cookie- och Sekretesspolicy

De bästa färgtipsen

Bilderna blir tjusigare när färgerna får en skjuts. Vi har satt samman våra tre favorittips för att få snygga nyanser och färger i Photoshop Elements.

  • 13.05.2013

Den klassiska metoden för att få kraftigare färger är att använda Nyans/mättnad och öka värdet för Mättnad. Det finns dock en massa olika funktioner som man kan använda och som ger bättre resultat i Photoshop Elements.

Se även 20 tips för optimala färger


TIPS 1: Genom att jobba med lager och deras blandningslägen kan du på en och samma gång ge både färger och kontrast ett lyft. Se till så att du jobbar i modulen Expert. Detta väljer du längst upp i användargränssnittet. Öppna bilden och tryck på Ctrl + J för att skapa en kopia av bakgrundslagret. I panelen Lager väljer du nu blandningsläget Täcka över i rullgardin längst upp. Justera effekten i Opacitet. Här har vi satt den till 75 %.


TIPS 2: Det är sällan som alla färger i bilden behöver göras starkare, så lyckligtvis är det enkelt att förstärka en enskild nyans. Här har vi gjort de blå tonerna i himlen och vattnet kraftigare utan att de gröna tonerna påverkas. Välj Förbättra, Justera färg och Ersätt färg.... Klicka med pipetten i himlen på den färgen som du vill förstärka. Sätt Överstrålning omkring 40 och välj Lägg till i prov, som är en pipett med ett plustecken. I det svartvita exemplet i rutan kan du se vilka områden av bilden som kommer att påverkas. Dessa är markerade med vitt. Klicka nu på delar av himlen som ännu inte är markerade. Klicka gärna på flera punkter. Nu kan du öka Mättnad till t.ex. +35. Klicka på OK.


TIPS 3: Funktionen Mättnad förstärker alla färger på en gång, så att vissa nyanser riskerar att bli till enfärgade fläckar om de redan är mättade. Här är funktionen Lyster mer sofistikerad. Den gör nämligen bara dämpade färger kraftigare, medan den låter redan mättade nyanser vara ifred. För att använda funktionen väljer du modulen Snabb överst i användargränssnittet. Klicka på punkten Färg ute till höger och välj Lyster. Här har vi ökat reglaget rejält och satt det
på 90 %.

Tillgång till allt

Beställ Bonnier Digital Foto och få fri tillgång till Prylguiden, Fördelszonen, ditt eget fotoalbum och hundratals fotokurser.
Beställ Bonnier Digital Foto

Läs mera om

Årets bästa erbjudande!

Få 2 nummer av Digital FOTO + Bluetooth-hörlurar. Du sparar 713,80 kronor och får tillgång till en uppsjö av extra online-förmåner.

Årets bästa erbjudande!

> Beställ här

Fördelszonen!


Nu får alla våra läsare tillgång till exklusiva videor, smarta tips, kurser, program och testbilder samlade i vår splitternya Fördelszon.
Besök Fördelszonen

Gratis nyhetsbrev

Skriv in e-postadress och klicka på "Beställ":

Allt om Nikon

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Besök Fördelszonen

Nya online-förmåner bestående av videor, ...

GoPro HERO4 kamera

Vad är en GoPro kamera? Är de vattentäta? Kan ...

Se alla PLUS-fördelar

Beställ Digital Foto för alla och få tillgång ...

Bli vän med Digital Foto för alla på Facebook

Bli vän med Nordens största fototidning. Var ...

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Bonnier DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss