Cookie- och Sekretesspolicy

DxO Optics Pro 6 Standard Edition

Detta program för råformatkonvertering sägs ge brusreducering av världsklass och KAN AUTOMATISKT KORRIGERA BILDERNAS OBJEKTIVFEL. Är Lightrooms position månne hotad?

  • 29.09.2010

Franska Optics Pro är ett renodlat program för bildförbättring. I slutändan konkurrerar det med Lightroom, eftersom det omfattar råformatskonvertering med många justeringar och även kan användas till jpeg-bilder. Man får dock inte samma organiserings- och visningsmöjligheter som i Lightroom. Programmet startar i ett fönster där man har översikt över mappar och filer, och kan se miniatyrer av bilderma. Till skillnad från de flesta andra program där man helt enkelt väljer en bild och behandlar den, måste man i Optics Pro först lägga till den i ett projekt. Sedan kan man plocka med sig projektet till behandlingsdelen. Detta är omständligt och besvärligt. I behandlingsdelen, som kalllas Customize i DxO, utförs en rad automatiska justeringar på den valda bilden. Först och främst rättas de optiska felen till. Detta fungerar suveränt. Funktionen avlägsnar vinjettering, missteckning, kromatiskaberration samt otydligheter från objektivet med ett snyggt resultat.

Slår de bästa

Brusreduceraren gör som utlovat ett riktigt snyggt jobb som är långt bättre än resultaten från Lightroom 2, och den klarar sig till och med bättre än Bibble 5 Pro, som använder den annars suveräna brusreduceraren Noise Ninja. Det är utmärkt. Man kan också justera färger och bättra på ljuset. Vi saknar dock ett verktyg för att rädda högdagrar. Det stora problemet är hastigheten. När man väljer en bild tar det ett par sekunder innan den visas i stort format, och om man flyttar ett reglage får man vänta innan effekten visas. Det tog oss hela sju sega minuter och 31 sekunder att konvertera 20 rå-formatsfiler till jpeg med Optics Pro, medan Lightroom 2 bara krävde en minut och 36 sekunder.

Läs resten av artikeln i DIGITAL FOTO för alla nr 14/2010

Tillgång till allt

Beställ Bonnier Digital Foto och få fri tillgång till Prylguiden, Fördelszonen, ditt eget fotoalbum och hundratals fotokurser.
Beställ Bonnier Digital Foto

Läs mera om

Årets bästa erbjudande!

Få 2 nummer av Digital FOTO + Bluetooth-hörlurar. Du sparar 713,80 kronor och får tillgång till en uppsjö av extra online-förmåner.

Årets bästa erbjudande!

> Beställ här

Fördelszonen!


Nu får alla våra läsare tillgång till exklusiva videor, smarta tips, kurser, program och testbilder samlade i vår splitternya Fördelszon.
Besök Fördelszonen

Gratis nyhetsbrev

Skriv in e-postadress och klicka på "Beställ":

Allt om Nikon

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Besök Fördelszonen

Nya online-förmåner bestående av videor, ...

GoPro HERO4 kamera

Vad är en GoPro kamera? Är de vattentäta? Kan ...

Se alla PLUS-fördelar

Beställ Digital Foto för alla och få tillgång ...

Bli vän med Digital Foto för alla på Facebook

Bli vän med Nordens största fototidning. Var ...

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Bonnier DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss