Cookie- och Sekretesspolicy

Den stora guiden till raw

Vill du ha högsta kvalitet bör du ta farväl av jpeg-formatet. Se här varför råformat ger mycket snyggare bilder, hur du gör bilderna bättre när du exponerar och vad du ska göra i bildbehandlingen, oavsett om du är ny eller har erfarenhet.

  • 14.01.2014

Ladda ner filen här.

Det speciella råformatet ger så många fördelar jämfört med alla andra filformat att du borde ställa in kameran på att bara jobba med det framöver. Först och främst får du bättre bildkvalitet när du har koll på exponering och bildbehandling, vilket vi hjälper dig med här.

När din kamera tar en bild registrerar bildsensorn hur mycket ljus som träffar varje pixel. Sparar du i jpeg-format skickas informationen till kamerans bildprocessor, som justerar ljushet, färg, kontrast, skärpa och mycket annat innan bilden sparas som en komprimerad fil på minneskortet. Bilden bearbetas med andra ord direkt i kameran. Råformatet innehåller däremot den obearbetade – eller råa – informationen från bildsensorn, och det ger dig en lång rad stora fördelar.

Färgåtergivningen styr du över helt och hållet själv när du i efterhand bearbetar bilderna i en råkonverterare i datorn. Oavsett vilken vitbalans du ställde in kameran på kan du alltså välja en annan i datorn. Exponeringen är också mycket mer flexibel, och man kan t.ex. plocka fram detaljer i mörka områden med ett mycket bättre resultat än i en jpeg-bild. Det beror bland annat på att råfilen har 12 eller 14 bitars färgdjup, medan jpeg bara har 8 bitar. Det innebär att varje pixel i en jpeg-bild har 256 ljusnivåer, medan de i en råfil på 12 bitar definieras med 4 096 nivåer, och med 14 bitar har varje pixel hela 16 384 nivåer.

Tillgång till allt

Beställ Bonnier Digital Foto och få fri tillgång till Prylguiden, Fördelszonen, ditt eget fotoalbum och hundratals fotokurser.
Beställ Bonnier Digital Foto

Årets bästa erbjudande!

Få 2 nummer av Digital FOTO + Bluetooth-hörlurar. Du sparar 713,80 kronor och får tillgång till en uppsjö av extra online-förmåner.

Årets bästa erbjudande!

> Beställ här

Fördelszonen!


Nu får alla våra läsare tillgång till exklusiva videor, smarta tips, kurser, program och testbilder samlade i vår splitternya Fördelszon.
Besök Fördelszonen

Gratis nyhetsbrev

Skriv in e-postadress och klicka på "Beställ":

Allt om Nikon

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Besök Fördelszonen

Nya online-förmåner bestående av videor, ...

GoPro HERO4 kamera

Vad är en GoPro kamera? Är de vattentäta? Kan ...

Se alla PLUS-fördelar

Beställ Digital Foto för alla och få tillgång ...

Bli vän med Digital Foto för alla på Facebook

Bli vän med Nordens största fototidning. Var ...

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Bonnier DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss