Cookie- och Sekretesspolicy

5 gratis råkonverterare

Det finns ett flertal alternativ till de relativt dyra bildbehandlingsprogrammen som även klarar råkonvertering.

  • 08.11.2016

Du måste inte tvunget köpa Adobes hela samling av bildbehandlingsprogram bara för att du vill utnyttja möjligheterna med råkonvertering. Du kan faktiskt komma igång utan att behöva lägga ut en enda krona.

Gratisprogrammen är ofta utvecklade med öppen källkod, så att fotoentusiaster aktivt deltar i programutvecklingen. Andra kan vara stängda program som distribueras under en licens som gör det gratis att använda programmet.

Ett sådant program är Rawtherapee som finns till både Mac och Windows, och som erbjuder gratis råkonvertering med en lång rad bildbehandlingsalternativ som man även känner igen från Adobes Lightroom.

Darktable har utvecklats som ett program med öppen källkod, och det är både ett redskap för arbetsflöde och en råkonverterare.

Gimp är ett populärt gratisverktyg för bildbehandling, och det finns även en rad pluginprogram som lägger till råkonvertering till Gimp.

Ett sådant program är Photivo. En annan plugin till Gimp är UFRaw som dock även kan användas som en fristående råkonverterare.

Om du använder en Mac-dator finns det gratis hjälp att hämta i form av RAW Photo Processor (RPP) som stöder en lång rad bildformat.

Tillverkare som till exempel Canon, Nikon och Hasselblad erbjuder även gratisprogram för råkonvertering till sina kunder.

De olika gratisprogrammen skiljer sig dock åt en hel del när det gäller hur stora förkunskaper man behöver ha om IT och professionell bildbehandling, så det krävs ofta att man lägger ner en del tid och energi på att hitta det gratisalternativ som passar bäst.

Tillgång till allt

Beställ Bonnier Digital Foto och få fri tillgång till Prylguiden, Fördelszonen, ditt eget fotoalbum och hundratals fotokurser.
Beställ Bonnier Digital Foto

Årets bästa erbjudande!

Få 2 nummer av Digital FOTO + Bluetooth-hörlurar. Du sparar 713,80 kronor och får tillgång till en uppsjö av extra online-förmåner.

Årets bästa erbjudande!

> Beställ här

Fördelszonen!


Nu får alla våra läsare tillgång till exklusiva videor, smarta tips, kurser, program och testbilder samlade i vår splitternya Fördelszon.
Besök Fördelszonen

Gratis nyhetsbrev

Skriv in e-postadress och klicka på "Beställ":

Allt om Nikon

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Besök Fördelszonen

Nya online-förmåner bestående av videor, ...

GoPro HERO4 kamera

Vad är en GoPro kamera? Är de vattentäta? Kan ...

Se alla PLUS-fördelar

Beställ Digital Foto för alla och få tillgång ...

Bli vän med Digital Foto för alla på Facebook

Bli vän med Nordens största fototidning. Var ...

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Bonnier DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss