Därför är råformatet bäst för bilderna

5 bra anledningar till att fotografera i råformat

Din kamera kan fotografera i två olika bildkvaliteter: jpeg och råformat. Jpeg kan du använda så snart filen kommer ut ur kameran, medan råformatet behöver passera genom ett råkonverteringsprogram innan du t.ex. kan lägga ut den på Facebook.

En bild i råformat består av kamerans obehandlade bild och innehåller alla data som kameran kan fånga upp. Filen tar upp stor plats, men ger också väldigt goda möjligheter att redigera in i minsta detalj.

När du däremot fotograferar i jpeg komprimerar kameran filen åt dig, så att den inte tar upp lika stor plats, och så får du samtidigt ett bildformat som du kan använda direkt ur kameran.

Man kan jämföra råformatet med alla råvarorna som kocken kan använda i sin maträtt, medan jpeg är den färdiga rätten.

Den okomprimerade råfilen har ett större dynamiskt omfång och en mer nyanserad färgrymd jämfört med en komprimerad jpeg-fil.

Den innehåller information om hur mycket ljus som varje pixel på sensorn har fångat upp, och all den här obehandlade informationen behöver gå igenom en process i ett råkonverteringsprogram, där t.ex. färger, ljushet och skärpa kan justeras. Sedan exporteras filen till exempelvis jpeg.

Alla kameramärken har sina olika råfiler. Emellertid kan man konvertera råfiler till det universella råformatet dng utan att förlora data. Sedan kan de flesta råkonverterarna öppna filerna utan problem.

> Läs också vårt test av råkonverterare: Det bästa programmet för dina råfiler

Raw vs. jpg

Här får du fem goda anledningar till att fotografera i råformat:

1. Fler detaljer

Råfilen innehåller de orörda bilddata som kameran genererar, medan jpeg-filen är en version som kameran redan har bildbehandlat och komprimerat på automatisk väg.

Detta går särskilt ut över de finaste detaljerna som kan bli lite suddiga.

2. Helt naturtrogna bilder

I råkonverteraren kan du själv bestämma vitbalans och därmed färgåtergivning – utan kvalitetsförlust.

I jpeg-filen har kameran redan valt vitbalans, och kvaliteten påverkas om du korrigerar färger i bildbehandlingen.

3. Perfekt exponering

Om din exponering blir fel och ett område i bilden ser helt vit eller svart ut, kan du plocka fram detaljer i råkonverteringen.

I jpeg-versionen kan stora delar av en himmel vara kritvit utan att man kan göra något åt det. Med råformat kan man få tillbaka nyanserna.

4. Mindre brus

När du lättar upp mörka områden i en råfil får du oftast mindre brus än när du gör detsamma i en jpeg-fil.

Dessutom kan du justera dig fram till ett mycket bättre förhållande mellan brus och detaljer än vad kamerans standardinställning klarar av.

> Läs också: Konvertera och justera råfiler direkt i kameran

5. Åtkomst till originalen

Du kan alltid gå tillbaka till originalfilen och börja om från början, tack vare att alla justeringar ligger i en sidofil eller i råkonverterarens databas.

Med jpeg-filen skriver du över originalet när du justerar, eller så måste du spara flera versioner av samma bild.

> Läs också: Äntligen råformat på iPhone!

Kanske detta kommer att intressera dig ...